Nyheder

Her kan du læse seneste nyt inden for astronomi & rumfart. Hver fredag udsender vi nyhederne via vores nyhedsmail. Tilmeld dig astro-nyt via forsiden eller under den enkelte nyhed.

Det fjerneste sorte hul fundet

Nogle gange, så finder man noget, som ikke burde være der. For eksempel har astronomer netop fundet et meget fjernt sorte hul. Og det er alt for stort.
s Læs mere

Jule-stjerneskud fra Geminiderne

Den næste uges tid, kan nætterne være fulde af stjerneskud fra meteorsværmen Geminiderne, der topper natten mellem den 13. og 14. december
s Læs mere

Kæmpe kollisioner med den tidlige jord

En ny simulering viser, hvordan den tidlige Jord måske blev bombarderet af objekter på størrelse med Månen. Det kan være sådan der kom metal til Jorden.
s Læs mere

Kort nyt: Kvælende atmosfære på exoplanet

Forskere har fundet bevis på, at den overdimensionerede exoplanet WASP-18b har en kvælende stratosfære fyldt med kulilte og helt uden vand.
s Læs mere

Et væld af stjerneskud i december

Decembers nattehimmel byder på lidt af det hele: Planeter, stjerneskud og stjernebilleder, der både hører sommeren og vinteren til.
s Læs mere

Den mærkelige komet 45P

Tidligere på året susede komet 45P forbi Jorden, og det gav forskerne en chance for at studere isen i de kometer, som findes tæt på Jupiter. Resultatet er klar. Komet 45P ligner ikke nogen komet, som man før har set.
s Læs mere

Asteroide fra det ydre rum overrasker

Astronomer har for nylig observeret en spændende asteroide, der susede gennem Solsystemet i en stejl bane fra det interstellare rum – det første bekræftede objekt, der ikke kommer fra vores eget solsystem.
s Læs mere

Mysteriet om stjernen der døde to gange

Opdagelsen af en ny supernova udfordrer de teorier, som forskerne har om stjerners død.
s Læs mere

Stjerneskud fra Leoniderne

I disse dage er der maksimum for meteorsværmen Leoniderne og heldigvis er månen næsten ny og det giver gode muligheder for at se stjerneskud.
s Læs mere

Nye billeder fra rummet

En rig galaksehob, en asteroide, der sniger sig med på billede af fjerne galakser, Jupiters stormende atmosfære – de nye billeder fra rummet er ret spektakulære.
s Læs mere

Efterårsstjerneskud fra Tauriderne

Natten til den 12. november er der er maksimum for meteorsværmen Tauriderne, men både nætterne før og efter er der også mulighed for at se stjerneskud på himlen.
s Læs mere

Kort nyt: Mysteriet om jets fra sorte huller

Sorte huller er kendt for at fortære alt, hvad der kommer i nærheden af dem. En lille del af materialet bliver imidlertid kastet bort i plasma-’jets’ af varm gas. Forskerne har længe undret sig over, hvordan de bliver dannet.
s Læs mere

Stjerneskud og planetmøde i november

Det bliver endelig lidt tidligere mørkt om aftenen. Det giver os mere tid til at se på spændende ting på nattehimlen.
s Læs mere

Soludbrud kan gøre Mars’ måne elektrisk

Kraftige soludbrud kan gøre store områder af Mars’ måne Phobos elektrisk. Det kan skabe et komplekst elektrisk miljø, som måske kan påvirke de følsomme måleinstrumenter på rumsonder omkring Mars.
s Læs mere

Hvor kommer guld fra? – tyngdebølger og gammastråler giver svar

Den 17. august 2017 skyllede små krusninger i rumtiden ind over Jorden. Krusningerne kalder vi også tyngdebølger, og denne gang lykkedes det at se det ledsagende lyssignal, hvilket ikke er lykkedes tidligere.
s Læs mere

Stjerneskud fra Orioniderne

I disse dage topper en af de årlige meteorsværme Orioniderne. Du kan se stjerneskud på hele himlen og ved maksimum kan du se op mod 25 stjerneskud i timen.
s Læs mere

Kort nyt fra Solsystemet

I denne uge er der kommet nyt om både Mars og Jupiter. Forskerne har fundet et potentielt livsunderstøttende miljø på Mars og så er der nye billeder af måner fra både Mars og Jupiter.
s Læs mere

En stjernehob af loppefund

Tycho Brahe Planetarium støver stjernerne af og inviterer til loppemarked:
Søndag den 29. oktober 2017 kl. 10-16.
s Læs mere

Kort nyt: Planetariske tåger og mysterium-molekyler

Der sker mange nye ting inden for astronomi og astrofysik. Det er blandt andet lykkes forskere at kortlægge støvet i en planetarisk tåge og så er man blevet klogere på molekylet Freon-40, som man troede kunne være en indikator for liv.
s Læs mere

Kort nyt: Nobelpris til fund af tyngdebølger

3 forskere har fået tildelt nobelprisen i fysik for deres opdagelse af tyngdebølgers eksistens.
s Læs mere

Meteorsværme og vintertid i oktober

Oktober byder på hele to meteorsværme, og så er der chance for at se en planetkonjunktion, når Mars og Venus nærmer sig hinanden på himlen.
s Læs mere

Hubble observerer kulsort planet

Forskere har opdaget, at exoplaneten WASP-12b næsten ikke reflekterer noget lys, hvilket gør den helt kulsort. Den nye opdagelse kaster lys over sammensætningen af planetens atmosfære.
s Læs mere

World Space Week

Den 4.-10. oktober er det World Space Week - en international fejring af videnskab og teknologi. Vi fejrer ugen med observationsaften, foredrag og sci/fi-aften.
s Læs mere

Jævndøgn - Natten vinder over dagen

Fredag den 22. september er jævndøgn. Det er den dag, hvor nat og dag er lige lange og i morgen vinder natten over dagen.
s Læs mere

Astronomisk koncert på Tycho Brahe Planetarium

For første gang bliver Tycho Brahe Planetariums Kuppelsal fyldt med astronomisk musik og fantastiske billeder fra rummet til en koncert med Trio Nebula.
s Læs mere

Cassinis store finale – nu er det slut

Så er det slut for rumsonden Cassini. Den er i dag, fredag styrtet ned på Saturn.
s Læs mere

Tycho Brahe Planetarium får ny direktør

Tycho Brahe Planetarium har fået ny direktør. Mette Broksø Thygesen kommer med erfaring fra Den Blå Planet, Danmarks Radio, Experimentarium og Zoologisk Have og lægger op til store forandringer på det snart 30 år gamle planetarium.
s Læs mere

Chancer for nordlys

Der har været to store soludbrud i de sidste par dage og det betyder en øget chance for nordlys. Så nu er det bare med, at krydse fingre for, at det danske efterårsvejr ikke sætter en stopper for det hele.
s Læs mere

Kort nyt - Farvel til Cassini på Saturn

Den 15. september er det endegyldigt slut med rumsonden Cassini, der har kredset om Saturn de sidste 13 år og sendt flotte billeder og vigtig viden tilbage til Jorden.
s Læs mere

Første hints om vand på TRAPPIST-planeter

Et internationalt forskerteam har brugt Hubbleteleskopet til at finde ud af, om der er vand på nogle af de syv jord-lignende planeter fundet om en af vores nærmeste stjerner, TRAPPIST-1. Resultatet: De yderste kan have betydelige mængder af vand.
s Læs mere

Planeter og stjernebilleder i september

September er ifølge kalenderen årets første efterårsmåned, og med efterårsjævndøgn den 22. september hilser vi mørket velkommen med forventningen om endnu flere timer til at kigge på nattehimlen.
s Læs mere

Fjern galakse fortæller os om støv i det tidlige univers

Et forskerteam, med en dansker i spidsen, har fundet en tung galakse fuld af støv i det fjerne univers. Den kan kaste lys over den mørke tid i Universets historie.
s Læs mere

Den store solformørkelse

Den bliver kaldt en af verdens største astronomiske begivenheder – Den store amerikanske solformørkelse. Den finder sted i dag – mandag den 21. august 2017, men hvad er en solformørkelse overhovedet og er der mulighed for at få et glimt af den i Danmark?
s Læs mere

40-års rumrejse – Voyagermissionernes rejse til stjernerne

Den 20. august 1977 blev rumsonden Voyager 2 opsendt fra Kennedy Space Center i Florida og d. 5. september samme år, blev dens tvilling Voyager 1 opsendt. Målet for begge missioner var, at undersøge de store planeter i vores solsystem, og rejse derhen, hvor ingen rumsonde før havde været – interstellart rum.
s Læs mere

Nyt kort over mørkt stof i Universet

Et hold på over 400 forskere fra hele verden har lavet det mest præcise kort over mørkt stof i Universet nogensinde.
s Læs mere

Perseiderne – Op mod 100 stjerneskud i timen

Natten mellem den 11. og 12. august er der maksimum for årets største meteorsværm, Perseiderne.
s Læs mere

Måneformørkelse og stjerneskud i august

I august begynder nætterne igen rigtigt at blive mørkere, og det giver rig mulighed for at se planeter, stjernebilleder og stjerneskud under meteorsværmen Perseiderne. Udover det kan du også opleve en partiel måneformørkelse.
s Læs mere

Kort nyt: Mindste stjerne nogensinde fundet

Astronomer har fundet en stjerne på størrelse med Saturn, og det er den mindste stjerne der nogensinde er opdaget.
s Læs mere

Gode chancer for stjerneskud

I slutningen af juli er der gode chancer for at se stjerneskud, når Jorden passerer gennem meteorsværmen Delta-Aquariderne.
s Læs mere

Video: Flyv med hen over Pluto

I to nye videoer kan du flyve med hen over Pluto og Charons overflade. Du kan tage med til både Oz Terra, Cthulhu Macula og Mordor Macula.
s Læs mere

Kort nyt: Close up af Jupiters store røde plet

Juno-rumsonden er i kredsløb om Solsystemets største planet og har taget nærbillede af Jupiters kæmpe storm kendt som Den Store Røde Plet.
s Læs mere

TEMA: Universets historie

Astronomerne mener, at Universet blev skabt for over 13 milliarder år siden i det, man kalder Big Bang, men hvad er det egentlig for noget? Vi prøver at komme det lidt nærmere i denne temaartikel.
s Læs mere

Stjerneskud på sommerhimlen i juli

Julis nætter er lyse, men du kan både se planeter og et væld af himmelfænomener som fx lysende natteskyer og stjerneskud.
s Læs mere

Ny foredragsrække om planeterne

Spot på planeterne er en ny foredragsrække, hvor vi stiller skarpt på solsystemets syv andre planeter. Du kan høre om Merkurs kratere, Venus' atmosfære, udforskningen af Mars, Jupiters skybælter, Saturns ringe, det faktum at Uranus ligger ned i sin bane og Neptuns vinde.
s Læs mere

Nyfunden planet er varmere end en stjerne

En nyfunden jupiterlignende exoplanet er så varm at den bliver fordampet af sin egen stjerne.
s Læs mere

Byggesten til liv fundet om unge stjerner

Forskere har fundet spor af metylisocyanat – et molekyle, der ofte omtales som en af byggestenene til liv – omkring meget unge stjerner af Solens type.
s Læs mere

TEMA: KOMETER

Kometer kan være et meget særligt syn, hvis de passerer forbi Jorden, men de kan også gøre stor skade, hvis de rammer os. Men hvad er en komet egentlig helt præcist?
s Læs mere

Fund af silicium fortæller om vand på Mars

Der har eksisteret flydende vand på Mars i længere tid, end forskerne hidtil har troet. Det indikerer opdagelsen af lyse områder omkring klippesprækker – kaldet ’haloer’ – med et højt indhold af grundstoffet silicium.
s Læs mere

Lyse nætter og planeter i juni

Junis nattehimmel har meget at byde på. Du kan blandt andet se de tre planeter Jupiter, Venus og Saturn og så kan du være heldig at få et glimt af lysende natskyer.
s Læs mere

Sorte huller skjult i galaksesammenstød

Et nyt studie har vist at sorte huller i sammensmeltende galakser er skjult bag skyer af gas og støv.
s Læs mere

Øget chance for stjerneskud

Natten mellem den 4. og 5. maj er der maksimum for meteorsværmen Eta-Aquariderne. Du kan se op mod 10-30 stjerneskud i timen.
s Læs mere

Astronomisk festfyrværkeri i maj

Maj bliver et sandt festfyrværkeri af astronomiske begivenheder med synlige planeter, lyse nætter og en meteorsværm.
s Læs mere

Mystisk kosmisk signal undrer astronomer

Forskere har opdaget et røntgensignal fra en fjern galakse, som de ikke umiddelbart kan finde en forklaring på.
s Læs mere

Asteroide flyver tæt forbi Jorden

Flere medier rapporterer om en asteroide, der passerer tæt forbi Jorden. Det er en af de tætteste asteroider i år, men der mere grund til begejstring end bekymring.
s Læs mere

Stjerneskud og planeter i april

April måneds nattehimmel giver os muligheden for både at se stjerneskud og planeter.
s Læs mere

Syv jordlignende planeter fundet om samme stjerne

Astronomer har gjort noget af en spektakulær opdagelse. De har fundet et stjernesystem, hvor syv små planeter kredser om en kold dværgstjerne.
s Læs mere

Resultatet af Andreas Mogensens lynforsøg

Forskere fra DTU Space og DMI har analyseret de videoer, som Andreas Mogensen optog af en helt bestemt type tordenskyer. Resultaterne ligger klar og kan have betydning for klimaet.
s Læs mere

TEMA: Supernovaer

Store stjerner dør i enorme eksplosioner, der lyser kraftigere end hele galakser for en stund. Sådan en eksplosion kaldes en supernova og efterlader flotte supernova-rester i rummet, som vi kan se fra Jorden. Derudover er supernovaer ansvarlige for skabelsen af tunge grundstoffer, som vi ikke kan være foruden.
s Læs mere

Astronomi og rumfart i 2017

2016 var et begivenhedsrigt rumår, men 2017 byder også på en masse spændende ting inden for astronomi og rumfart.
s Læs mere

2016 - Året der gik (i rummet)

2016 har været et begivenhedsrigt år i astronomisk sammenhæng. Der har både været fascinerende fænomener på himlen, spændende missioner og videnskabelige gennembrud.
s Læs mere

Glubsk sort hul giver ny forklaring på superkraftigt lys

Man troede tidligere at et meget kraftigt lyspunkt i en fjern galakse var en supernova, men nu viser nye observationer, at der kan være tale om en sjælden hændelse. Et sort hul, der flår en stjerne fra hinanden fordi, den er kommet for tæt på.
s Læs mere

Kraftig ildkugle over Danmark

Danskere helt fra Nordjylland til København så i går aftes en kraftig ildkugle på himlen.
s Læs mere

Tema: Stjerner

Solen er en af de mange lysende kugler af gas i universet, som vi kalder stjerner.
s Læs mere

Nyopdagede stjerner har tre planetdannende skiver af gas

Planeterne i vores solsystem er dannet ud fra én skive af støv og gas, men nu har forskere fundet to stjerner, der har tre planetdannende skiver af gas.
s Læs mere

Planet fundet i beboelig zone om vores nabostjerne

Omkring vores nærmeste nabostjerne Proxima Centauri kredser der en planet, som kun er lidt tungere end Jorden.
s Læs mere

Sorte huller tvister rumtiden som karamel

Sorte huller er et af de mest voldsomme fænomener i universet og alt, der kommer for tæt på, vil blive fanget af tyngdekraften. Når det først ind i det sorte hul, er der ingen chance for at undslippe.
s Læs mere