Nyheder

Her kan du læse seneste nyt inden for astronomi & rumfart. Hver fredag udsender vi nyhederne via vores nyhedsmail. Tilmeld dig astro-nyt via forsiden eller under den enkelte nyhed.

Astronomisk festfyrværkeri i maj

Maj bliver et sandt festfyrværkeri af astronomiske begivenheder med synlige planeter, lyse nætter og en meteorsværm.
Læs mere

Stjerneskud – maksimum for Lyriderne

Natten mellem den 22. og 23. april er der maksimum for meteorsværmen Lyriderne, der kan producere op mod 18 stjerneskud i timen.
Læs mere

Mystisk kosmisk signal undrer astronomer

Forskere har opdaget et røntgensignal fra en fjern galakse, som de ikke umiddelbart kan finde en forklaring på.
Læs mere

Asteroide flyver tæt forbi Jorden

Flere medier rapporterer om en asteroide, der passerer tæt forbi Jorden. Det er en af de tætteste asteroider i år, men der mere grund til begejstring end bekymring.
Læs mere

Stjerneskud og planeter i april

April måneds nattehimmel giver os muligheden for både at se stjerneskud og planeter.
Læs mere

Forår på vej

Denne uge bragte os forårsjævndøgn. Den dag, hvor nat og dag er lige lange og det næste halve år vil vi have flere lyse end mørke timer.
Læs mere

Mærkelig måne og varme under isen – Nyt fra Cassini

Rumsonden Cassini har sendt billeder hjem af Saturns måne Pan, der har en meget underlig form og så har rumsonden opdaget varme under isoverfladen på Enceladus - en af Saturns store måner.
Læs mere

Sorte huller river regelmæssigt stjerner i stykker

Astronomer har fundet tegn på, at stjerner bliver revet i stykker af supertunge sorte huller meget oftere, end man hidtil har troet.
Læs mere

Fem planeter på himlen i marts

Vi er trådt ind i årets første forårsmåned, men der er stadig masser af mørke timer til at kigge efter stjerner og planeter, og i marts kan du få et glimt af hele fem planeter.
Læs mere

Måske kan Pluto blive en planet igen

I mange år har der været diskussion om Plutos status som planet eller dværgplanet, men nu har en række forskere fremlagt et forslag om en ny definition, der vil gøre Pluto til en planet igen.
Læs mere

Syv jordlignende planeter fundet om samme stjerne

Astronomer har gjort noget af en spektakulær opdagelse. De har fundet et stjernesystem, hvor syv små planeter kredser om en kold dværgstjerne.
Læs mere

Resultatet af Andreas Mogensens lynforsøg

Forskere fra DTU Space og DMI har analyseret de videoer, som Andreas Mogensen optog af en helt bestemt type tordenskyer. Resultaterne ligger klar og kan have betydning for klimaet.
Læs mere

Svag måneformørkelse over Danmark

Natten mellem den 10. og 11. februar kan man se en måneformørkelse fra Danmark, hvis man gør sig meget umage.
Læs mere

Tvillingestudie giver vigtig viden til rejsen til Mars

Sidste år tilbragte den amerikanske astronaut Scott Kelly et år på den Internationale Rumstation, mens hans tvillingebror så til fra Jorden. Nu er NASA og deres samarbejdspartnere klar med de første resultater fra deres tvillingestudie.
Læs mere

Planetvrimmel i februar

Februars nattehimmel vrimler med planeter – Venus er det klareste, den har været længe og Jupiter står højt på himlen.
Læs mere

Nye spor til mysterium om kamæleon-supernova

En mystisk supernova, der først blev klassificeret som én type, har pludselig ændret udseende fuldstændigt. Og nu har forskning med dansk deltagelse et bud på, hvad der kan være sket.
Læs mere

TEMA: Supernovaer

Store stjerner dør i enorme eksplosioner, der lyser kraftigere end hele galakser for en stund. Sådan en eksplosion kaldes en supernova og efterlader flotte supernova-rester i rummet, som vi kan se fra Jorden. Derudover er supernovaer ansvarlige for skabelsen af tunge grundstoffer, som vi ikke kan være foruden.
Læs mere

Plutos tynde atmosfære beskyttes af månen Charon

Pluto og dens måne, Charon, har et forhold uligt noget andet set i solsystemet. Deres næsten ens størrelse og tæthed til hinanden gør, at de påvirker hinanden kraftigt på mange måder. Nu har forskere fra Georgia Institute of Technology beskrevet endnu en måde, de to kloder påvirker hinanden på – Charon beskytter Plutos tynde og flygtige atmosfære fra solvinden.
Læs mere

NASA løfter sløret for to nye rummissioner

Onsdag den 4. januar afslørede det amerikanske rumagentur, NASA, to nye rummissioner i deres Discovery-rumprogram. Discovery-rumprogrammet har til formål at undersøge, hvordan vores solsystem er blevet til og har udviklet sig, og dækker blandt andet over missioner som MESSENGER, Kepler og 2018 marslanderen InSight.
Læs mere

Astronomi og rumfart i 2017

2016 var et begivenhedsrigt rumår, men 2017 byder også på en masse spændende ting inden for astronomi og rumfart.
Læs mere

Stjerneskud og planeter i januar

I årets første måned venter der os et sandt festfyrværkeri af stjerneskud og planeter.
Læs mere

2016 - Året der gik (i rummet)

2016 har været et begivenhedsrigt år i astronomisk sammenhæng. Der har både været fascinerende fænomener på himlen, spændende missioner og videnskabelige gennembrud.
Læs mere

Årets korteste dag

Onsdag den 21. er det årets korteste dag og vintersolhverv. Det betyder at lyset langsomt vender tilbage.
Læs mere

Glubsk sort hul giver ny forklaring på superkraftigt lys

Man troede tidligere at et meget kraftigt lyspunkt i en fjern galakse var en supernova, men nu viser nye observationer, at der kan være tale om en sjælden hændelse. Et sort hul, der flår en stjerne fra hinanden fordi, den er kommet for tæt på.
Læs mere

Årets sidste meteorsværm

Natten mellem den 21. og 22. december er der maksimum for årets sidste meteorsværm, hvor du kan se op mod 10 stjerneskud i timen.
Læs mere

Nye billeder fra rummet

Nye billeder og videnskabeligt data flyder hjem til os i en lind strøm fra de videnskabelige missioner, som forskere har sendt ud i rummet. Det hele gør os klogere på Universets dannelse og udvikling.
Læs mere

Jule-stjerneskud fra Geminiderne

De næste nætter kan være fulde af stjerneskud fra meteorsværmen Geminiderne, der topper natten mellem den 13. og 14. december
Læs mere

Stjerneskud og planeter i december

Decembers nattehimmel byder på lidt af det hele. Planeter, stjerneskud og stjernebilleder, der både hører sommeren og vinteren til.
Læs mere

Kraftig ildkugle over Danmark

Danskere helt fra Nordjylland til København så i går aftes en kraftig ildkugle på himlen.
Læs mere

Update på ExoMars-missionen

I oktober ankom ExoMars-missionen til Mars. Kredsløbssonden – eller orbiteren – gik fint i kredsløb, men landeren styrtede ned. Nu er der nyt om begge dele af missionen.
Læs mere

Stjerneskud fra Leoniderne

I disse dage er der maksimum for meteorsværmen Leoniderne. Desværre har vi lige haft den største fuldmåne i 69 år, og den kaster stadig sit forstyrrende lys på himlen.
Læs mere

Største Supermåne i 69 år

Mandag aften d. 14. november kan vi opleve en supermåne – hvis vejret altså er med os!
Læs mere

Ildkugler fra Tauriderne

Den 12. november er der er maksimum for meteorsværmen Tauriderne og de næste par dage kan du være heldig at se stjerneskud på himlen.
Læs mere

Tema: Stjerner

Solen er en af de mange lysende kugler af gas i universet, som vi kalder stjerner.
Læs mere

Stjerneskud og supermåne i november

Det bliver endelig lidt tidligere mørkt om aftenen. Det giver os mere tid til at se på spændende ting på nattehimlen.
Læs mere

Stjerneskud i weekenden

Den 21. oktober er der maksimum for meteorsværmen Orioniderne og du kan være heldig at se op mod 20 stjerneskud i timen.
Læs mere

Store Mars-landingsdag

I dag kl. 16.48 vil ESAs Schiaparelli landingsmodul lande på overfladen af vores røde naboplanet Mars. Hvis det lykkes, er det første gang, at et europæisk landingsmodul lander blødt på Mars overflade.
Læs mere

Nyopdagede stjerner har tre planetdannende skiver af gas

Planeterne i vores solsystem er dannet ud fra én skive af støv og gas, men nu har forskere fundet to stjerner, der har tre planetdannende skiver af gas.
Læs mere

Planet fundet i beboelig zone om vores nabostjerne

Omkring vores nærmeste nabostjerne Proxima Centauri kredser der en planet, som kun er lidt tungere end Jorden.
Læs mere

Rosetta styrter ned på en komet i morgen

Efter 12 år i rummet bliver Rosetta rumsonden styrtet ned på kometen 67P, som den har kredset om de sidste to år.
Læs mere

Jævndøgn - Natten vinder over dagen

Ifølge kalenderen har det længe været efterår, men astronomisk set begynder det faktisk først i dag. I dag er det nemlig efterårsjævndøgn. Efterårsjævndøgn er et af de to døgn på året, hvor nat og dag, astronomisk set, er lige lange (det andet er forårsjævndøgn).
Læs mere

Sorte huller tvister rumtiden som karamel

Sorte huller er et af de mest voldsomme fænomener i universet og alt, der kommer for tæt på, vil blive fanget af tyngdekraften. Når det først ind i det sorte hul, er der ingen chance for at undslippe.
Læs mere