Nyheder

Her kan du læse seneste nyt inden for astronomi & rumfart. Hver fredag udsender vi nyhederne via vores nyhedsmail. Tilmeld dig astro-nyt via forsiden eller under den enkelte nyhed.

Hvor kommer guld fra? – tyngdebølger og gammastråler giver svar

Den 17. august 2017 skyllede små krusninger i rumtiden ind over Jorden. Krusningerne kalder vi også tyngdebølger, og denne gang lykkedes det at se det ledsagende lyssignal, hvilket ikke er lykkedes tidligere.
s Læs mere

Stjerneskud fra Orioniderne

I disse dage topper en af de årlige meteorsværme Orioniderne. Du kan se stjerneskud på hele himlen og ved maksimum kan du se op mod 25 stjerneskud i timen.
s Læs mere

Kort nyt fra Solsystemet

I denne uge er der kommet nyt om både Mars og Jupiter. Forskerne har fundet et potentielt livsunderstøttende miljø på Mars og så er der nye billeder af måner fra både Mars og Jupiter.
s Læs mere

En stjernehob af loppefund

Tycho Brahe Planetarium støver stjernerne af og inviterer til loppemarked:
Søndag den 29. oktober 2017 kl. 10-16.
s Læs mere

Kort nyt: Planetariske tåger og mysterium-molekyler

Der sker mange nye ting inden for astronomi og astrofysik. Det er blandt andet lykkes forskere at kortlægge støvet i en planetarisk tåge og så er man blevet klogere på molekylet Freon-40, som man troede kunne være en indikator for liv.
s Læs mere

Kort nyt: Nobelpris til fund af tyngdebølger

3 forskere har fået tildelt nobelprisen i fysik for deres opdagelse af tyngdebølgers eksistens.
s Læs mere

Kulturnat på Planetariet

Fredag den 13. oktober er det Kulturnat i København og igen i år slår vi dørene op til en uforglemmelig aften på Tycho Brahe Planetarium under temaet ’Næste stop: Rummet!’. To gange i timen fylder vi op i den store kuppelsal og tager jer med på en rumrejse ud til Solsystemets planeter.
s Læs mere

Meteorsværme og vintertid i oktober

Oktober byder på hele to meteorsværme, og så er der chance for at se en planetkonjunktion, når Mars og Venus nærmer sig hinanden på himlen.
s Læs mere

Hubble observerer kulsort planet

Forskere har opdaget, at exoplaneten WASP-12b næsten ikke reflekterer noget lys, hvilket gør den helt kulsort. Den nye opdagelse kaster lys over sammensætningen af planetens atmosfære.
s Læs mere

World Space Week

Den 4.-10. oktober er det World Space Week - en international fejring af videnskab og teknologi. Vi fejrer ugen med observationsaften, foredrag og sci/fi-aften.
s Læs mere

Jævndøgn - Natten vinder over dagen

Fredag den 22. september er jævndøgn. Det er den dag, hvor nat og dag er lige lange og i morgen vinder natten over dagen.
s Læs mere

Planeter i efterårsferien

På Tycho Brahe Planetarium beskæftiger vi os i uge 42 med planeter. Det vil være muligt at lave sit eget solsystem i vores kreative værksted, høre spændende oplæg om hvilke planeter, man kan se på himlen og få svar på spørgsmål om astronomi og verdensrummet. Derudover er der som altid mulighed for at se forestillinger på vores store kuppellærred, som er en fantastisk oplevelse.
s Læs mere

Astronomisk koncert på Tycho Brahe Planetarium

For første gang bliver Tycho Brahe Planetariums Kuppelsal fyldt med astronomisk musik og fantastiske billeder fra rummet til en koncert med Trio Nebula.
s Læs mere

Cassinis store finale – nu er det slut

Så er det slut for rumsonden Cassini. Den er i dag, fredag styrtet ned på Saturn.
s Læs mere

Tycho Brahe Planetarium får ny direktør

Tycho Brahe Planetarium har fået ny direktør. Mette Broksø Thygesen kommer med erfaring fra Den Blå Planet, Danmarks Radio, Experimentarium og Zoologisk Have og lægger op til store forandringer på det snart 30 år gamle planetarium.
s Læs mere

Plutos kratere og bjerge er blevet navngivet

Sputnik-sletten og Sleipner-gruben – Det er bare nogle af de navne, som de spændende områder på Pluto har fået.
s Læs mere

Chancer for nordlys

Der har været to store soludbrud i de sidste par dage og det betyder en øget chance for nordlys. Så nu er det bare med, at krydse fingre for, at det danske efterårsvejr ikke sætter en stopper for det hele.
s Læs mere

Kort nyt - Farvel til Cassini på Saturn

Den 15. september er det endegyldigt slut med rumsonden Cassini, der har kredset om Saturn de sidste 13 år og sendt flotte billeder og vigtig viden tilbage til Jorden.
s Læs mere

Første hints om vand på TRAPPIST-planeter

Et internationalt forskerteam har brugt Hubbleteleskopet til at finde ud af, om der er vand på nogle af de syv jord-lignende planeter fundet om en af vores nærmeste stjerner, TRAPPIST-1. Resultatet: De yderste kan have betydelige mængder af vand.
s Læs mere

Stor asteroide passerer sikkert forbi Jorden

Den 1. september vi en stor asteroide passere tæt forbi Jorden – i sikker afstand.
s Læs mere

Planeter og stjernebilleder i september

September er ifølge kalenderen årets første efterårsmåned, og med efterårsjævndøgn den 22. september hilser vi mørket velkommen med forventningen om endnu flere timer til at kigge på nattehimlen.
s Læs mere

Fjern galakse fortæller os om støv i det tidlige univers

Et forskerteam, med en dansker i spidsen, har fundet en tung galakse fuld af støv i det fjerne univers. Den kan kaste lys over den mørke tid i Universets historie.
s Læs mere

Den store solformørkelse

Den bliver kaldt en af verdens største astronomiske begivenheder – Den store amerikanske solformørkelse. Den finder sted i dag – mandag den 21. august 2017, men hvad er en solformørkelse overhovedet og er der mulighed for at få et glimt af den i Danmark?
s Læs mere

40-års rumrejse – Voyagermissionernes rejse til stjernerne

Den 20. august 1977 blev rumsonden Voyager 2 opsendt fra Kennedy Space Center i Florida og d. 5. september samme år, blev dens tvilling Voyager 1 opsendt. Målet for begge missioner var, at undersøge de store planeter i vores solsystem, og rejse derhen, hvor ingen rumsonde før havde været – interstellart rum.
s Læs mere

Bjergkæde på Mars vidner om vulkansk og vandrig fortid

En ældgammel bjergkæde på Mars fortæller om en kompleks vulkansk fortid med indflydelse fra både is og vand.
s Læs mere

Kort nyt – Exoplanet med glødende vand-atmosfære

Forskere har med Hubbleteleskopet fundet frem til en exoplanet, der har en atmosfære, der minderom de atmosfærer, vi ser i Solsystemet, og det kan tyde på, at det er et meget almindeligt træk blandt planeter.
s Læs mere

Nyt kort over mørkt stof i Universet

Et hold på over 400 forskere fra hele verden har lavet det mest præcise kort over mørkt stof i Universet nogensinde.
s Læs mere

Perseiderne – Op mod 100 stjerneskud i timen

Natten mellem den 11. og 12. august er der maksimum for årets største meteorsværm, Perseiderne.
s Læs mere

Kort nyt: Store kometer er måske mere almindelige

Forskere har undersøgt kernen af kometer med store aflange baner og de er både større og mere almindelige end hidtil antaget.
s Læs mere

Måneformørkelse og stjerneskud i august

I august begynder nætterne igen rigtigt at blive mørkere, og det giver rig mulighed for at se planeter, stjernebilleder og stjerneskud under meteorsværmen Perseiderne. Udover det kan du også opleve en partiel måneformørkelse.
s Læs mere

Kort nyt: Mindste stjerne nogensinde fundet

Astronomer har fundet en stjerne på størrelse med Saturn, og det er den mindste stjerne der nogensinde er opdaget.
s Læs mere

Gode chancer for stjerneskud

I slutningen af juli er der gode chancer for at se stjerneskud, når Jorden passerer gennem meteorsværmen Delta-Aquariderne.
s Læs mere

Video: Flyv med hen over Pluto

I to nye videoer kan du flyve med hen over Pluto og Charons overflade. Du kan tage med til både Oz Terra, Cthulhu Macula og Mordor Macula.
s Læs mere

Nye mysterier om New Horizons næste mål

New Horizons, der gav os knivskarpe billeder af Pluto, har kursen mod et nyt objekt og allerede nu dukker nye mysterier op.
s Læs mere

Kort nyt: Close up af Jupiters store røde plet

Juno-rumsonden er i kredsløb om Solsystemets største planet og har taget nærbillede af Jupiters kæmpe storm kendt som Den Store Røde Plet.
s Læs mere

Kort nyt: Hubble presset til grænsen med nyt billede

Når det kommer til at observere det fjerne univers, kommer selv Hubble-teleskopet nogle gange til kort. Med nytænkning og hjælp fra en naturlig kosmisk linse har astronomer fanget et billede af stjerner i en fjern galakse.
s Læs mere

TEMA: Universets historie

Astronomerne mener, at Universet blev skabt for over 13 milliarder år siden i det, man kalder Big Bang, men hvad er det egentlig for noget? Vi prøver at komme det lidt nærmere i denne temaartikel.
s Læs mere

Stjerneskud på sommerhimlen i juli

Julis nætter er lyse, men du kan både se planeter og et væld af himmelfænomener som fx lysende natteskyer og stjerneskud.
s Læs mere

Ny foredragsrække om planeterne

Spot på planeterne er en ny foredragsrække, hvor vi stiller skarpt på solsystemets syv andre planeter. Du kan høre om Merkurs kratere, Venus' atmosfære, udforskningen af Mars, Jupiters skybælter, Saturns ringe, det faktum at Uranus ligger ned i sin bane og Neptuns vinde.
s Læs mere

Nyt fund af koldt støv om aktive sorte huller

Forskere har fundet ud af, at støvet, der omgiver aktive sorte huller er meget mere kompakt, end de hidtil har troet. Forskerne har nemlig undersøgt de aktive sorte huller, som man tidligere har troet essentielt har haft den samme struktur.
s Læs mere

Nyfunden planet er varmere end en stjerne

En nyfunden jupiterlignende exoplanet er så varm at den bliver fordampet af sin egen stjerne.
s Læs mere

Byggesten til liv fundet om unge stjerner

Forskere har fundet spor af metylisocyanat – et molekyle, der ofte omtales som en af byggestenene til liv – omkring meget unge stjerner af Solens type.
s Læs mere

TEMA: KOMETER

Kometer kan være et meget særligt syn, hvis de passerer forbi Jorden, men de kan også gøre stor skade, hvis de rammer os. Men hvad er en komet egentlig helt præcist?
s Læs mere

Solrig sommerferie på Tycho Brahe Planetarium

I sommerferien stiller vi skarpt på Solen med guideture, foredrag, shows og kreative værksteder.
Programmet gælder hver dag fra den 24. juni til den 31. juli
s Læs mere

Fund af silicium fortæller om vand på Mars

Der har eksisteret flydende vand på Mars i længere tid, end forskerne hidtil har troet. Det indikerer opdagelsen af lyse områder omkring klippesprækker – kaldet ’haloer’ – med et højt indhold af grundstoffet silicium.
s Læs mere

Lyse nætter og planeter i juni

Junis nattehimmel har meget at byde på. Du kan blandt andet se de tre planeter Jupiter, Venus og Saturn og så kan du være heldig at få et glimt af lysende natskyer.
s Læs mere

Måne fundet omkring tredjestørste dværgplanet

Forskere har brugt data fra flere forskellige observatorier, inklusiv Hubble-rumteleskopet for at finde en måne om Solsystemets tredjestørste dværgplanet.
s Læs mere

NYT ARRANGEMENT - Astronomi for begyndere

Den 23. maj afprøver vi en helt ny type arrangement, år vi laver astronomi for begyndere.
s Læs mere

Rover begynder nyt studie af dal på Mars

Mars-roveren Opportunity skal undersøge en dal i Endeavour-krateret for at finde ud af, hvordan den er dannet.
s Læs mere

Sorte huller skjult i galaksesammenstød

Et nyt studie har vist at sorte huller i sammensmeltende galakser er skjult bag skyer af gas og støv.
s Læs mere

Øget chance for stjerneskud

Natten mellem den 4. og 5. maj er der maksimum for meteorsværmen Eta-Aquariderne. Du kan se op mod 10-30 stjerneskud i timen.
s Læs mere

Astronomisk festfyrværkeri i maj

Maj bliver et sandt festfyrværkeri af astronomiske begivenheder med synlige planeter, lyse nætter og en meteorsværm.
s Læs mere

Stjerneskud – maksimum for Lyriderne

Natten mellem den 22. og 23. april er der maksimum for meteorsværmen Lyriderne, der kan producere op mod 18 stjerneskud i timen.
s Læs mere

Mystisk kosmisk signal undrer astronomer

Forskere har opdaget et røntgensignal fra en fjern galakse, som de ikke umiddelbart kan finde en forklaring på.
s Læs mere

Asteroide flyver tæt forbi Jorden

Flere medier rapporterer om en asteroide, der passerer tæt forbi Jorden. Det er en af de tætteste asteroider i år, men der mere grund til begejstring end bekymring.
s Læs mere

Stjerneskud og planeter i april

April måneds nattehimmel giver os muligheden for både at se stjerneskud og planeter.
s Læs mere

Forår på vej

Denne uge bragte os forårsjævndøgn. Den dag, hvor nat og dag er lige lange og det næste halve år vil vi have flere lyse end mørke timer.
s Læs mere

Mærkelig måne og varme under isen – Nyt fra Cassini

Rumsonden Cassini har sendt billeder hjem af Saturns måne Pan, der har en meget underlig form og så har rumsonden opdaget varme under isoverfladen på Enceladus - en af Saturns store måner.
s Læs mere

Sorte huller river regelmæssigt stjerner i stykker

Astronomer har fundet tegn på, at stjerner bliver revet i stykker af supertunge sorte huller meget oftere, end man hidtil har troet.
s Læs mere

Syv jordlignende planeter fundet om samme stjerne

Astronomer har gjort noget af en spektakulær opdagelse. De har fundet et stjernesystem, hvor syv små planeter kredser om en kold dværgstjerne.
s Læs mere

Resultatet af Andreas Mogensens lynforsøg

Forskere fra DTU Space og DMI har analyseret de videoer, som Andreas Mogensen optog af en helt bestemt type tordenskyer. Resultaterne ligger klar og kan have betydning for klimaet.
s Læs mere

Tvillingestudie giver vigtig viden til rejsen til Mars

Sidste år tilbragte den amerikanske astronaut Scott Kelly et år på den Internationale Rumstation, mens hans tvillingebror så til fra Jorden. Nu er NASA og deres samarbejdspartnere klar med de første resultater fra deres tvillingestudie.
s Læs mere

Nye spor til mysterium om kamæleon-supernova

En mystisk supernova, der først blev klassificeret som én type, har pludselig ændret udseende fuldstændigt. Og nu har forskning med dansk deltagelse et bud på, hvad der kan være sket.
s Læs mere

TEMA: Supernovaer

Store stjerner dør i enorme eksplosioner, der lyser kraftigere end hele galakser for en stund. Sådan en eksplosion kaldes en supernova og efterlader flotte supernova-rester i rummet, som vi kan se fra Jorden. Derudover er supernovaer ansvarlige for skabelsen af tunge grundstoffer, som vi ikke kan være foruden.
s Læs mere

Plutos tynde atmosfære beskyttes af månen Charon

Pluto og dens måne, Charon, har et forhold uligt noget andet set i solsystemet. Deres næsten ens størrelse og tæthed til hinanden gør, at de påvirker hinanden kraftigt på mange måder. Nu har forskere fra Georgia Institute of Technology beskrevet endnu en måde, de to kloder påvirker hinanden på – Charon beskytter Plutos tynde og flygtige atmosfære fra solvinden.
s Læs mere

Astronomi og rumfart i 2017

2016 var et begivenhedsrigt rumår, men 2017 byder også på en masse spændende ting inden for astronomi og rumfart.
s Læs mere

2016 - Året der gik (i rummet)

2016 har været et begivenhedsrigt år i astronomisk sammenhæng. Der har både været fascinerende fænomener på himlen, spændende missioner og videnskabelige gennembrud.
s Læs mere

Glubsk sort hul giver ny forklaring på superkraftigt lys

Man troede tidligere at et meget kraftigt lyspunkt i en fjern galakse var en supernova, men nu viser nye observationer, at der kan være tale om en sjælden hændelse. Et sort hul, der flår en stjerne fra hinanden fordi, den er kommet for tæt på.
s Læs mere

Nye billeder fra rummet

Nye billeder og videnskabeligt data flyder hjem til os i en lind strøm fra de videnskabelige missioner, som forskere har sendt ud i rummet. Det hele gør os klogere på Universets dannelse og udvikling.
s Læs mere

Kraftig ildkugle over Danmark

Danskere helt fra Nordjylland til København så i går aftes en kraftig ildkugle på himlen.
s Læs mere

Tema: Stjerner

Solen er en af de mange lysende kugler af gas i universet, som vi kalder stjerner.
s Læs mere

Nyopdagede stjerner har tre planetdannende skiver af gas

Planeterne i vores solsystem er dannet ud fra én skive af støv og gas, men nu har forskere fundet to stjerner, der har tre planetdannende skiver af gas.
s Læs mere

Planet fundet i beboelig zone om vores nabostjerne

Omkring vores nærmeste nabostjerne Proxima Centauri kredser der en planet, som kun er lidt tungere end Jorden.
s Læs mere

Sorte huller tvister rumtiden som karamel

Sorte huller er et af de mest voldsomme fænomener i universet og alt, der kommer for tæt på, vil blive fanget af tyngdekraften. Når det først ind i det sorte hul, er der ingen chance for at undslippe.
s Læs mere