Nyheder

Her kan du læse seneste nyt inden for astronomi & rumfart. Hver fredag udsender vi nyhederne via vores nyhedsmail. Tilmeld dig astro-nyt via forsiden eller under den enkelte nyhed.

Den tidligste supernova nogensinde

Astronomer fra 25 universiteter har i samarbejde fundet den fjerneste supernova, der nogensinde er observeret. At den er langt væk betyder samtidig, at den er fra en meget tidlig periode af vores univers' liv. Men det er ikke blot en almindelig supernova, som den man kan opleve i udstillingen "Made in Space" på Tycho Brahe Planetarium, men en meget sjælden og meget kraftfuld type.
s Læs mere

Jorden set fra rummet

Jorden rummer alt det liv vi kender til, og det kan på mange måder synes som en gigantisk verden, men ser vi på vores planet ude fra rummet er historien en ganske anden.
s Læs mere

Nyt fund: Exoplaneter uden for Mælkevejen

For første gang har astronomer fundet en gruppe planeter uden for Mælkevejen.
s Læs mere

Tre planeter på stribe i februar

I februar har du mulighed for at se nærmere på vinterens stjernebilleder og så kan du se tre planeter på stribe.
s Læs mere

Vand på TRAPPIST-1-planeterne?

Sidste år fandt astronomerne syv jordlignende exoplaneter om stjernen TRAPPIST-1. Siden da har man spekuleret på, om nogle af dem kunne have flydende vand på overfladen. Nu er man kommet et skridt nærmere på et svar.
s Læs mere

Ny udstilling åbnet!

Torsdag den 1. februar slog vi dørene op til en ny udstilling om, hvor vi alle sammen kommer fra.
s Læs mere

En exoplanet med meget mærkelige vinde

Det varmeste sted på en nyopdaget exoplanet er ikke, hvor forskerne regnede med – og det betyder, at forskerne skal revurdere deres forståelse for, hvad denne type af exoplaneter er.
s Læs mere

Saturns måne har ’havniveau’ ligesom Jorden

Ny forskning viser, at Saturns måne Titan har et ’havniveau’ – noget man ellers kun har set på Jorden. Og det er ikke det eneste, som et nyt kort over månen har afsløret.
s Læs mere

TEMA: Hvor kommer du fra? – Sorte huller

Din krops byggesten, atomerne, kommer fra universet. I en række temaartikler stiller vi skarpt på, hvor de forskellige grundstoffer kommer fra. Mange af grundstofferne i din krop kommer fra store stjerner, men hvad sker der egentlig når store stjerner dør? Vi ser nærmere på universets tunge drenge i denne artikel.
s Læs mere

Kort nyt: Nye stjerner klækkes i Taranteltågen

Forskere studerer stjerner i alle stadier af deres livsproces – fra de bliver dannet af støv og gas til deres ofte spektakulære døds-eksplosioner. Forskere har denne gang set nærmere på den helt særlige stjernedannende tåge, Taranteltågen.
s Læs mere

TEMA: Hvor kommer du fra? – Stof, mørkt stof og mørk energi

Din krops byggesten, atomerne, kommer fra universet. I en række temaartikler stiller vi skarpt på, hvor de forskellige grundstoffer kommer fra. Denne gang ser vi nærmere på hvordan selve universet er bygget op. Vi ser nærmere på stof, mørkt stof og mørk energi.
s Læs mere

"Hvor kommer du fra?" - Vinterferie på Tycho Brahe Planetarium

I uge 7 og uge 8 sætter vi ekstra fokus på det store spørgsmål, ”hvor kommer du fra?”. Svaret er universet og i vores nye udstilling kan du med en række aktiviteter selv udforske spørgsmålet.
s Læs mere

TEMA: Hvor kommer du fra? – Supernovaer

Din krops byggesten, atomerne, kommer fra universet, og vi stiller skarpt på, hvor de forskellige grundstoffer kommer fra. Denne gang ser vi nærmere på de enorme stjerneeksplosioner, der danner nogle af de tungeste grundstoffer.
s Læs mere

Blinkende stjerne fortærer måske ødelagte planeter

En stjerne udsender uforudsigeligt dæmpet lys, og nu har forskerne fundet en mulig årsag til den varierende lysstyrke.
s Læs mere

TEMA: Hvor kommer du fra? – Stjerner

Din krops byggesten, atomerne, kommer fra rummet, og vi stiller skarpt på, hvor de forskellige grundstoffer kommer fra. Denne gang ser vi nærmere på de grundstofsfabrikker som findes i universet – Stjerner. Det er her alt karbon, oxygen og jern i din krop blev dannet.
s Læs mere

Godt nytår – Det glæder vi os til i 2018

Rigtig godt nytår til jer alle. 2017 var et godt rum-år, men 2018 tegner mindst lige så godt. Vi ser frem til en total måneformørkelse og meteorsværme, men også en masse spændende videnskabelige missioner.
s Læs mere

Kunstig intelligens opdager ekstra exoplanet

Kepler-90 er en sollignende stjerne, som man hidtil har ment havde syv planeter kredsende om sig. Nu har man fundet endnu en planet ved hjælp af kunstig intelligens.
s Læs mere

TEMA: Hvor kommer du fra? – Big Bang

Din krops byggesten, atomerne, kommer fra universet. I en række temaartikler stiller vi skarpt på, hvor de forskellige grundstoffer kommer fra. Denne gang ser vi nærmere på universets begyndelse – Big Bang, hvor alt hydrogenet i vandet i din krop blev dannet.
s Læs mere

Året der gik 2017

2017 har været fyldt med flotte himmelfænomener og fantastisk forskning. Her ser vi tilbage på et par af højdepunkterne.
s Læs mere

Årets sidste meteorsværm

Natten mellem den 21. og 22. december er der maksimum for årets sidste meteorsværm, hvor du kan se op mod 10 stjerneskud i timen.
s Læs mere

Det fjerneste sorte hul fundet

Nogle gange, så finder man noget, som ikke burde være der. For eksempel har astronomer netop fundet et meget fjernt sorte hul. Og det er alt for stort.
s Læs mere

Jule-stjerneskud fra Geminiderne

Den næste uges tid, kan nætterne være fulde af stjerneskud fra meteorsværmen Geminiderne, der topper natten mellem den 13. og 14. december
s Læs mere

Kæmpe kollisioner med den tidlige jord

En ny simulering viser, hvordan den tidlige Jord måske blev bombarderet af objekter på størrelse med Månen. Det kan være sådan der kom metal til Jorden.
s Læs mere

Kort nyt: Kvælende atmosfære på exoplanet

Forskere har fundet bevis på, at den overdimensionerede exoplanet WASP-18b har en kvælende stratosfære fyldt med kulilte og helt uden vand.
s Læs mere

Et væld af stjerneskud i december

Decembers nattehimmel byder på lidt af det hele: Planeter, stjerneskud og stjernebilleder, der både hører sommeren og vinteren til.
s Læs mere

Den mærkelige komet 45P

Tidligere på året susede komet 45P forbi Jorden, og det gav forskerne en chance for at studere isen i de kometer, som findes tæt på Jupiter. Resultatet er klar. Komet 45P ligner ikke nogen komet, som man før har set.
s Læs mere

Asteroide fra det ydre rum overrasker

Astronomer har for nylig observeret en spændende asteroide, der susede gennem Solsystemet i en stejl bane fra det interstellare rum – det første bekræftede objekt, der ikke kommer fra vores eget solsystem.
s Læs mere

Mysteriet om stjernen der døde to gange

Opdagelsen af en ny supernova udfordrer de teorier, som forskerne har om stjerners død.
s Læs mere

Stjerneskud fra Leoniderne

I disse dage er der maksimum for meteorsværmen Leoniderne og heldigvis er månen næsten ny og det giver gode muligheder for at se stjerneskud.
s Læs mere

Nye billeder fra rummet

En rig galaksehob, en asteroide, der sniger sig med på billede af fjerne galakser, Jupiters stormende atmosfære – de nye billeder fra rummet er ret spektakulære.
s Læs mere

Efterårsstjerneskud fra Tauriderne

Natten til den 12. november er der er maksimum for meteorsværmen Tauriderne, men både nætterne før og efter er der også mulighed for at se stjerneskud på himlen.
s Læs mere

Kort nyt: Mysteriet om jets fra sorte huller

Sorte huller er kendt for at fortære alt, hvad der kommer i nærheden af dem. En lille del af materialet bliver imidlertid kastet bort i plasma-’jets’ af varm gas. Forskerne har længe undret sig over, hvordan de bliver dannet.
s Læs mere

Stjerneskud og planetmøde i november

Det bliver endelig lidt tidligere mørkt om aftenen. Det giver os mere tid til at se på spændende ting på nattehimlen.
s Læs mere

Hvor kommer guld fra? – tyngdebølger og gammastråler giver svar

Den 17. august 2017 skyllede små krusninger i rumtiden ind over Jorden. Krusningerne kalder vi også tyngdebølger, og denne gang lykkedes det at se det ledsagende lyssignal, hvilket ikke er lykkedes tidligere.
s Læs mere

Kort nyt fra Solsystemet

I denne uge er der kommet nyt om både Mars og Jupiter. Forskerne har fundet et potentielt livsunderstøttende miljø på Mars og så er der nye billeder af måner fra både Mars og Jupiter.
s Læs mere

Kort nyt: Nobelpris til fund af tyngdebølger

3 forskere har fået tildelt nobelprisen i fysik for deres opdagelse af tyngdebølgers eksistens.
s Læs mere

Cassinis store finale – nu er det slut

Så er det slut for rumsonden Cassini. Den er i dag, fredag styrtet ned på Saturn.
s Læs mere

Tycho Brahe Planetarium får ny direktør

Tycho Brahe Planetarium har fået ny direktør. Mette Broksø Thygesen kommer med erfaring fra Den Blå Planet, Danmarks Radio, Experimentarium og Zoologisk Have og lægger op til store forandringer på det snart 30 år gamle planetarium.
s Læs mere

Første hints om vand på TRAPPIST-planeter

Et internationalt forskerteam har brugt Hubbleteleskopet til at finde ud af, om der er vand på nogle af de syv jord-lignende planeter fundet om en af vores nærmeste stjerner, TRAPPIST-1. Resultatet: De yderste kan have betydelige mængder af vand.
s Læs mere

Den store solformørkelse

Den bliver kaldt en af verdens største astronomiske begivenheder – Den store amerikanske solformørkelse. Den finder sted i dag – mandag den 21. august 2017, men hvad er en solformørkelse overhovedet og er der mulighed for at få et glimt af den i Danmark?
s Læs mere

40-års rumrejse – Voyagermissionernes rejse til stjernerne

Den 20. august 1977 blev rumsonden Voyager 2 opsendt fra Kennedy Space Center i Florida og d. 5. september samme år, blev dens tvilling Voyager 1 opsendt. Målet for begge missioner var, at undersøge de store planeter i vores solsystem, og rejse derhen, hvor ingen rumsonde før havde været – interstellart rum.
s Læs mere

Nyt kort over mørkt stof i Universet

Et hold på over 400 forskere fra hele verden har lavet det mest præcise kort over mørkt stof i Universet nogensinde.
s Læs mere

TEMA: KOMETER

Kometer kan være et meget særligt syn, hvis de passerer forbi Jorden, men de kan også gøre stor skade, hvis de rammer os. Men hvad er en komet egentlig helt præcist?
s Læs mere

Syv jordlignende planeter fundet om samme stjerne

Astronomer har gjort noget af en spektakulær opdagelse. De har fundet et stjernesystem, hvor syv små planeter kredser om en kold dværgstjerne.
s Læs mere

Resultatet af Andreas Mogensens lynforsøg

Forskere fra DTU Space og DMI har analyseret de videoer, som Andreas Mogensen optog af en helt bestemt type tordenskyer. Resultaterne ligger klar og kan have betydning for klimaet.
s Læs mere

TEMA: Supernovaer

Store stjerner dør i enorme eksplosioner, der lyser kraftigere end hele galakser for en stund. Sådan en eksplosion kaldes en supernova og efterlader flotte supernova-rester i rummet, som vi kan se fra Jorden. Derudover er supernovaer ansvarlige for skabelsen af tunge grundstoffer, som vi ikke kan være foruden.
s Læs mere

Astronomi og rumfart i 2017

2016 var et begivenhedsrigt rumår, men 2017 byder også på en masse spændende ting inden for astronomi og rumfart.
s Læs mere