Chancer for nordlys

Skrevet af Katrine Skovgaard Rasmussen

 

Der har været to store soludbrud i de sidste par dage og det betyder en øget chance for nordlys. Så nu er det bare med, at krydse fingre for, at det danske efterårsvejr ikke sætter en stopper for det hele.

 

Onsdag d. 6. september lidt over kl. 11 dansk tid skete det første store soludbrud og et par timer senere fulgte et til. Det blev fanget af NASAs soloberservatorium SDO, der befinder sig ude i rummet, mellem Jorden og Solen. Herunder kan du se, hvad SDO opfangede.

 

Billedrettigheder: NASA/Goddard/SDO

 

Soludbrud er kraftfulde udbrud af stråling. Den skadelige stråling kan ikke komme gennem Jordens atmosfære og påvirke os mennesker direkte, men rigtig kraftige udbrud kan forstyrre atmosfæren i det lag, hvor kortbølgede radiobølger rejser.

 

Strålingen og partiklerne fra udbruddet den 6. september er på vej til os, og man forventer en større geomagnetisk storm den 8. september – hvilket også betyder øget chance for nordlys. Faktisk ramte et mindre kraftigt soludbrud vores atmosfære den 6. september og alt i alt vil det altså sige, at det kan betale sig at vende blikket mod nord i døgnets mørke timer.

 

Magnetfelt skaber lysshow

Men hvordan opstår Nordlys egentlig? Det sker, når elektrisk ladede partikler strømmer mod Jorden. Når partiklerne kommer til Jordens nord- og sydpol, begynder luften i den del af vores atmosfære, som ligger ca. 90-500 km over jordoverfladen at gløde.

 

Der er næsten altid polarlys omkring nord- og sydpolen, men når der kommer mange partikler fra Solen som vi ser lige nu, kan nordlyset strække sig længere sydpå.  

 

Når partiklerne ankommer til Jorden, bliver de først mødt af Jordens magnetfelt og rejser langs det imod de magnetiske poler. Derfor er sandsynligheden for at se polarlys større jo tættere på polerne du er.

Tæt på polerne ses nord- og sydlyset som store bølgende tæpper, mens det længere væk fra polaregnene kan ses som stråler, fordi magnetfeltet er anderledes. Lyset kan bevæge sig hurtigt over himlen eller tilsyneladende stå stille og blinke. I Danmark ses nordlys ofte blot som en meget svagt lysende diffus sky i horisonten.

 

Du kan læse mere om nordlys i vores temaartikel.

 

Chancen for nordlys

Så der er altså en lille chance for at se nordlys. På billedet herunder kan du se den aktuelle nordlyssituation (billede opdateres automatisk).

 

aktuelt nordlysbillede

 

Observationstips

Der er en række ting, man skal være opmærksom på, når man vil kigge efter Nordlys. 

  • Rum-vejrudsigten – tjek billedet herover eller følg med på com
  • Den almindelige vejrudsigt, for at finde ud af, om der er frit udsyn til himlen
  • Din fysiske og geografiske placering – jo længere nordpå du er jo større er chancen. Selv inde for Danmarks grænser kan det have betydning.
  • Hav desuden så vidt muligt frit udsyn til nordlige horisont.
  • Derudover kræver det som oftest varmt tøj og en masse tålmodighed

Kom væk fra byens forstyrrende lys. Lysforurening kan have stor betydning for, om du kan se nordlyset, også selvom det faktisk er på himlen.