TYCHO BRAHE OG SUPERNOVAER

Den 14. december er det 471 år siden at den danske astronom Tycho Brahe blev født. Det fejrer vi med et foredrag om hans liv og om det, som han blev kendt for. Supernovaer.

kl. 19.15-20.30
Pris: 65 kr.
Studerende og medlemmer: 50 kr.

Tycho Brahe bliver kaldt den moderne astronomis fader og hans arbejde revolutionerede den måde man arbejdede med astronomi på. Han foretog de mest præcise målinger af himmellegemer, og fremstillede de bedste astronomiske redskaber for sin tid. Tycho Brahe levede et enestående liv, fra Europas mest fremstående astronomiske forskningscenter på Hven og til hans pludselige død i Prag.

 

Men Tycho Brahe er især kendt for opdagelsen af en ny stjerne på nattehimlen. Han kaldte den for Stella Nova! Han beviste med sin observation, at stjernehimlen er ændrer sig og det var en vigtig opdagelse. Hvad, Tycho Brahe ikke vidste, var, at det ikke var en ny stjerne han så men en stjernes dødskramper i form af en supernovaeksplosion. Energien, der bliver frigivet er helt ekstrem. På bare et par sekunder bliver der frigivet mere energi, end Solen vil gøre i hele sit liv. I flere uger herefter kan en supernova lyse stærkere end en hel galakse med milliarder af stjerner.

 

Vi vil se nærmere på disse kosmiske eksplosioner og zoome ind på resterne af Tycho Brahes supernova og så vil vi se lidt nærmere på det liv, som Tycho Brahe levede.