SPOT PÅ PLANETERNE - SATURN

Den 15. september styrter rumsonden Cassini ned på Saturn. Det bliver afslutningen på en mission der har givet os stor viden om ringplaneten. Vi ser nærmere på Saturn, dens ringe og dens måner.

kl. 19.15-20.15
Pris: 65 kr.
Studerende og medlemmer 50 kr.

Cassini blev opsendt i 1997 og har siden 2004 sendt interessante data hjem fra Saturn og dens måner. Blandt andet har Cassini fundet ud af, at Saturns ringe er mere dynamiske, end mand troede og fundet flydende metanhave og regn på månen Titan.

 

Den 15. september er det altså slut og vi giver jer de seneste opdateringer på nedstyrtningen.

 

Saturns ringe, som er de klareste af alle ringene i Solsystemet, er særligt berømte. Da Galileo Galilei observerede ringene, undrede han sig meget over det, der lignede to udstikkende ‘ører’ eller ‘håndtag’ på hver side af Saturn. Den hollandske matematiker og astronom Christiaan Huygens opdagede dog at ‘ørerne’ var ringe omkring planeten. Nu ved vi at Saturns ringe består af titusinder af fragmenter af is og sten.

 

Saturn selv består hovedsageligt af brint og helium. Den smukke planet er næsten lige så stor som Jupiter og har mindst 63 måner i kredsløb om sig. Der er otte store måner, og den største af dem, Titan har en tyk atmosfære - den er faktisk tykkere end Jordens.

 

Vi kigger nærmere på både ringe, måner og rumsonden Cassini i foredraget, hvor vi også vi se nærmere på, hvordan vi har fundet ud af så meget om Saturn og hvordan vi vil udforske planeten i fremtiden.

 

Spot på planeterne

 

Spot på planeterne er en foredragsrække, hvor vi stiller skarpt på Solsystemets syv andre planeter. Du kan høre om Merkurs kratere, Venus' atmosfære, udforskningen af Mars, Jupiters skybælter, Saturns ringe, det faktum at Uranus ligger ned i sin bane og Neptuns vinde. 

  1. maj: Merkur
  2. juni: Venus
  3. juli: Mars
  4. august: Jupiter
  5. september: Saturn
  6. oktober: Uranus
  7. november: Neptun