SPOT PÅ URANUS

I en foredragsrække ser vi nærmere på Solsystemets planeter og vi er nået til det ydre solsystem, hvor iskæmperne har hjemme. Vi ser nærmere på Uranus med den næsten turkise farve.

kl. 19.15-20.15
Pris: 65 kr.
Studerende og medlemmer 50 kr.

Iskæmperne, Uranus og Neptun er, i det store og det hele, uudforskede territorier. Hvis du er heldig kan du lige netop skimte Uranus med det blotte øje og den blev faktisk først opdaget i 1781 af den tysk-britiske astronom og komponist Sir Frederick William Herschel. Med sit teleskop, fandt han ud af at Uranus ikke var en stjerne. I stedet påstod Herschel at der var tale om en komet, men det rejste diskussioner i astronomiske kredse, og flere begyndte at observere Uranus. To år efter godtog Herschel, at der var tale om en planet. Efter en række forskellige forslag til navne havde været på spil endte Uranus med at blive opkaldt efter den græske himmelgud.

 

Kun én mission har undersøgt de to gaskæmper, som er de yderste i rækken af planeter fra Solen: Voyager 2, som passerede Uranus i 1986 og Neptun i 1989. Uranus har en blågrøn farve, fordi metangassen i atmosfæren absorberer rødt lys, og reflekterer blåt lys. Uranus’ atmosfære er ikke så stormfuld, som Jupiters og Saturns. Til gengæld er atmosfæren den koldeste vi kan finde hos planeter i Solsystemet, med temperaturer helt ned til -224 ℃. Uranus adskiller sig fra vores solsystems øvrige planeter ved at Uranus’ rotationsakse hælder næsten 97,8º grader – næsten som om planeten er væltet og triller rundt om Solen i sin bane.

 

Vi kigger nærmere på både temperaturer, baner og gasser i foredraget, hvor vi også vil se nærmere på, hvordan vi har fundet ud af så meget om Neptun og hvordan vi vil udforske planeten i fremtiden.

 

Spot på planeterne

 

Spot på planeterne er en foredragsrække, hvor vi stiller skarpt på Solsystemets syv andre planeter. Du kan høre om Merkurs kratere, Venus' atmosfære, udforskningen af Mars, Jupiters skybælter, Saturns ringe, det faktum at Uranus ligger ned i sin bane og Neptuns vinde. 

  1. maj: Merkur
  2. juni: Venus
  3. juli: Mars
  4. august: Jupiter
  5. september: Saturn
  6. oktober: Uranus
  7. november: Neptun