SPOT PÅ NEPTUN

I en foredragsrække ser vi nærmere på Solsystemets planeter. Neptun er den ottende planet fra Solen og 165 år om at kredse en gang rundt om den. På Neptun finder vi de kraftigste vinde i hele Solsystemet

kl. 19.15-20.15
Pris: 65 kr.
Studerende og medlemmer 50 kr.

Neptun er den planet i vores solsystem som ligger længst fra Solen. Den blev ikke opdaget direkte, men i 1800-tallet gik det op for astronomer, at Uranus’ bane blev tiltrukket af et objekt, som man ikke vidste hvad var. Neptun blev derfor først matematisk forudsagt, men eksistensen af vores solsystems ottende planet blev bekræftet i 1846 af den tyske astronom Johann Gottfried Galle. Vi kan ikke se Uranus med det blotte øje, så vi har brug for hjælp fra teleskoper for at kunne observere planeten med den kraftige blå farve. Den blå farve kommer fra metan i Neptuns atmosfære, der absorberer sollysets røde bølgelængder.  

 

Grunden til at Neptun har så klar en blå farve i forhold til Uranus, der er mere bleggrøn, er at lyset trænger dybere ind i atmosfæren.

 

Da rumsonden Voyager 2 fløj forbi Neptun i 1989 bekræftede de data, som rumfartøjet indsamlede, at der er 4-5 ringe omkring Neptun. Ringene blev opkaldt efter fem mænd, der alle spillede centrale roller i forhold til opdagelsen af Neptun: Adams, Le Verrier, Lassell, Arago og Galle.

 

Vi kigger nærmere på både atmosfæren, ringene og det faktum at Neptun er en iskæmpe i foredraget, hvor vi også vil se nærmere på, hvordan vi har fundet ud af så meget om Neptun og hvordan vi vil udforske planeten i fremtiden.

 

Spot på planeterne

 

Spot på planeterne er en foredragsrække, hvor vi stiller skarpt på Solsystemets syv andre planeter. Du kan høre om Merkurs kratere, Venus' atmosfære, udforskningen af Mars, Jupiters skybælter, Saturns ringe, det faktum at Uranus ligger ned i sin bane og Neptuns vinde.

 

15. september: Saturn

17. oktober: Uranus

21. november: Neptun