SPOT PÅ PLANETERNE - JUPITER

I en foredragsrække ser vi nærmere på Solsystemets planeter. Jupiter er Solsystemets største planet. Den har et enormt spændende skysystem, men også dens måner er værd at kigge på.

kl. 19.15-20.15
Pris: 65 kr.
Studerende og medlemmer 50 kr.

Jupiters masse er to en halv gange større end alle de andre planeters masse tilsammen. Den er næsten fem gange så langt væk fra Solen som Jorden, og længden af Jupiters år svarer til 12 Jord-år. En gaskæmpe som Jupiter består mest af gas, men det er muligt, at der i centrum af Jupiters indre er en fast kerne, som er omtrent den samme størrelse som Jorden.

Det eneste der er synligt fra Jorden er de øverste lag af Jupiters atmosfære. Jupiters tykke atmosfære er domineret af kraftige vinde, turbulente skyer og elektriske storme, som ville kunne ødelægge Jorden. 

Vi kender til 67 måner i kredsløb omkring den store planet. Jupiters måner minder mere om Jorden, end Jupiter selv.  Nogle har vulkansk aktivitet, nogle er dækket af vand-is og så har Jupiter en måne, der er større end planeten Merkur.

Vi kigger nærmere på både skysystemer og måner i foredraget, hvor vi også vi se nærmere på, hvordan vi har fundet ud af så meget om Jupiter og hvordan vi vil udforske planeten i fremtiden.

 

Spot på planeterne

 

Spot på planeterne er en foredragsrække, hvor vi stiller skarpt på Solsystemets syv andre planeter. Du kan høre om Merkurs kratere, Venus' atmosfære, udforskningen af Mars, Jupiters skybælter, Saturns ringe, det faktum at Uranus ligger ned i sin bane og Neptuns vinde. 

 

  1. maj: Merkur
  2. juni: Venus
  3. juli: Mars
  4. august: Jupiter
  5. september: Saturn
  6. oktober: Uranus
  7. november: Neptun