STJERNEAFTEN – STJERNESKUD

December er en rigtig meteorsværms-måned og til denne stjerneaften klæder vi dig på til selv at kunne gå på stjerneskudsjagt og gennemgår også, hvad du ellers kan se på himlen.

kl. 19.15-20.15
Pris: 65 kr.
Studerende og medlemmer: 50 kr.

December måned byder på hele to meteorsværme, Geminiderne og Ursiderne. Under den første kan du se op mod 120 stjerneskud i timen. Stjerneskud er brændende sten, der trækker et lysende spor hen over himlen på sin vej ned gennem vores atmosfære. Men hvornår er de bedste muligheder for at se stjerneskud og hvad er forskellen på en meteor og en meteorit?

 

Stjerneskud eller meteorer er sten eller støvkorn, der trænger ind i Jordens atmosfære med høj hastighed. De kan se ud på mange forskellige måder, afhængig af objektets størrelse og hastighed. Luften foran objektet presses sammen og bliver derfor meget varm. Sammenstød med luftmolekyler og den store varmeudvikling får objektet til at fordampe. Varmen får også luften omkring stumpen til at gløde. Det er sporet af glødende luft, vi ser som et stjerneskud.

 

De lyssvage stjerneskud - dem der er flest af - ses normalt som en lille lysende streg, der hurtigt forsvinder. Varigheden er en brøkdel af et sekund og farven er hvid. Store stjerneskud - såkaldte ildkugler - ses oftere som et klart objekt med en hale. Kraftige stjerneskud kan også bryde op i flere stykker - nærmest som en nytårsraket.

 

Vi dykker ned i stjerneskuddenes verden og fortæller jer, hvordan I bedst selv kan se de lyse spor på himlen. Derudover klæder vi jer også på til selv at navigere rundt på nattehimlen, og fortæller hvilke stjernebilleder og planeter, I skal holde særligt udkig efter i løbet af december.