AFTER DARK – VORES EKSPLOSIVE SOL

I dette foredrag vil astrofysiker Tina Ibsen fortælle om vores stjerne Solen, og hvordan enorme soludbrud kan skabe nordlys i Jordens atmosfære.

Den 4. maj kl. 19.15-21.15

Pris: 99 kr
Studerende: 75 kr
Medlemmer: Gratis

Når du kigger op på Solen en varm sommerdag, ser den rolig og statisk ud. Det kunne dog ikke være længere fra sandheden. Solen er hjemsted for de mest voldsomme begivenheder i vores solsystem. Her sker voldsomme udbrud, der slynger hundrede millioner tons materiale væk fra Solen med hastigheder på flere tusinde kilometer i sekundet.

 

For at forstå disse voldsomme processer, må vi først tage på en rejse ind til Solens centrum, og langsomt bevæge os ud gennem Solens mange lag. De processer der sker på Solen, har nemlig effekt for livet her på Jorden. Særligt vores teknologi er følsomt overfor de store forstyrrelser, men de voldsomme begivenheder fra Solen kan skabe et smukt lysshow her hos os på Jorden – det vi kalder nordlys.

 

Til sidst i foredraget ser vi på chancerne for at observere nordlys de kommende dage, og I lærer hvordan I selv kan følge med i nordlyssituationen fremover.

 

Tina Ibsen er uddannet astrofysiker fra Niels Bohr Institutet med et speciale i rumvejr. Efter at have afsluttet sit studie modtog hun et legat fra IDA (Instrument Center for Danish Astrophysics) til at fortsætte din forskning, hvilket hun gjorde frem til januar 2013, hvor hun blev ansat på Tycho Brahe Planetarium. Her har hun siden da været formidlingschef.

 

After Dark:

Den første torsdag i hver måned inviterer vi en forsker ind til at fortælle os om sin aktuelle forskning. Det er til After Dark, at vi virkelig går i dybden og nørder igennem. Vi er tidligere blevet klogere på emner som exoplaneter, Solens lys og kvasarer.