AFTER DARK – AT HENTE EN STEN PÅ MARS

Vi har i mange år udforsket Mars med rumsonder og landere, men nu er vi tæt på næste skridt – at hente sten fra Mars hjem til Jorden. Det vil Lektor Kjartan Kinch fortælle os om til oktobers After Dark-foredrag.

kl. 19.15-21.15
Pris: 99 kr.
Studerende: 75 kr.
Medlemmer: gratis

 

Køb billetter

 

 

Siden 1996 har planeten Mars været konstant “beboet” af et stadigt voksende antal ubemandede rumsonder. I dag er der to aktive missioner på Mars’ overflade og ikke mindre end seks satelliter i kredsløb om Mars. Denne sværm af rumsonder har ledt til en revolution i vores forståelse af planeten Mars, som vi nu ved har en fortid med et klima som mindede meget om Jordens. Det næste skridt, både teknisk og videnskabeligt, er at opsamle geologiske prøver på Mars og bringe dem hjem til Jorden.

 

Foredraget vil kort opridse marsforskningens nyere historie og beskrive nogle af de centrale resultater som har ledt til vores nuværende forståelse af Mars. Dernæst vil foredraget beskrive NASA’s planlagte 2020 Mars Rover - mission, som har til formål at udvælge og indsamle prøver som siden skal hentes hjem til Jorden. Videnskabelige og tekniske udfordringer ved dette projekt vil blive beskrevet og de adskillige danske bidrag til projektet vil blive omtalt.

 

Kjartan Kinch er lektor på Niels Bohr Instituttet. Han har i 15 år studeret støvet i Mars’ atmosfære og arbejdet med styring og kalibrering af videnskabelige kameraer på en række af NASA’s Marslandere. Han har hovedansvar for design af en dansk-leveret kalibreringstarget til kameraet på NASA’s Mars-2020 lander.

 

After Dark
Den første torsdag i hver måned inviterer vi en forsker ind til at fortælle os om sin aktuelle forskning. Det er til After Dark, at vi virkelig går i dybden og nørder igennem. Vi er tidligere blevet klogere på emner som exoplaneter, Solens lys og kvasarer.