Liv og exoplaneter i et mærkeligt univers.

Planeter som Jorden er almindelige i universet. Men kæmpeplaneter som Jupiter og Saturn er sjældne. Hør Uffe Gråe Jørgensen, der er lektor i astronomi ved Center for Stjerne- og Planetdannelse fortælle.

Kl19:15
PRIS:
Medlemmer: gratis
Studerende: 75kr
Enhedspris: 99kr

Planeter som Jorden er almindelige i universet. Men kæmpeplaneter som Jupiter og Saturn er sjældne. Vi kender i dag mere end 4000 planeter omkring andre stjerner, såkaldte exoplaneter.  Statistisk set er der nok 10 milliarder planeter der både er nogenlunde af Jordens størrelse og får nogenlunde den samme mængde lys og varme fra deres stjerne som vi får fra Solen. Det er de såkaldt jordlignende exoplaneter i den beboelige zone.  For første gang kan vi nu pege på en håndfuld hvor vi måske kunne flyve ud og bosætte os hvis vi ville. Om 10 år vil en ny generation af satellitter og de første kæmpekikkerter med spejle på størrelse med fodboldbaner stå klar til brug. De vil kunne se om der allerede bor nogen på de nærmeste exoplaneter. Men hvis der virkelig bor nogen, hvorfor har vi så aldrig hørt fra dem? Skete der noget helt specielt i vores eget solsystem der har gjort Jorden til det eneste sted med intelligent liv i hele Mælkevejen? – og i så fald hvad er det, når det tilsyneladende ikke er selve Jorden der er speciel? Er det Jupiter og Saturn? Eller er det hele vores Univers der er noget galt med? Nogle forskere tror vores univers blot er et ud af mange -- en del af et multiunivers – og at de fleste af universerne er livløse og ubeboelige, mens nogle få vrimler med liv. Vores eget univers er ok, men besværligt at leve i. Hvis det er rigtigt, forklarer det på overraskende måde nogle af den moderne fysiks mest mærkelige paradokser, og forudsiger måske endda at vi selv spiller en hel central rolle for at universet er her.

 

Uffe Gråe Jørgensen er lektor i astronomi ved Center for Stjerne- og Planetdannelse og leder af sektionen for Astrofysik og Planetforskning ved Niels Bohr Instituttet. I 2005 var han med til at finde den første jordlignende planet omkring en anden stjerne. I dag forsker han bl.a. i hvordan man kan se om der er liv på planeter der kredser om andre stjerner en Solen – såkaldte exoplaneter.