SCI/FI-AFTEN – SORTE HULLER

Er sorte huller nogle glubske, kosmiske støvsugere, der suger alt omkringliggende materiale til sig? Det er i hvert tilfælde sådan, at de ofte repræsenteres i science fiction film.
kl. 19.15-22.45
Pris: 195 kr.
Studerende og medlemmer 165 kr.

Sorte huller er objekter, der er blevet presset så meget sammen af tyngdekraften, at de ingenting fylder. Tæt på et sort hul er tyngdekraften så stærk, at selv lyset med dets hastighed på 300.000 km/s ikke kan slippe væk. Selvom sorte huller således ikke udstråler lys, kan astronomerne alligevel godt finde dem ude i rummet.

 

Til denne Sci/fi aften kigger vi nærmere på hvad sorte huller er – eller i hvert tilfælde forskernes bedste bud på deres dannelse og udvikling. Samtidig kigger vi på de kreative måder som Jordens astrofysikere har opfundet for at kunne observere noget, der ikke kan ses.

 

Aftenens foredragsholder er astrofysiker på Tycho Brahe Planetarium, Mikkel Theiss Kristen. Han er uddannet fra Niels Bohr Instituttet og har de sidste fire år arbejdet med faglig formidling på Tycho Brahe Planetarium.

 

Sci-/fi-aften

Science fiction er inspireret af videnskaben men der har også flydt inspiration den anden vej. Til Sci/fi-aftener dykker vi ned i et konkret emne som fx kunstig intelligens, bemandede missioner til Mars eller Universets kræfter. Efter et 30 minutters foredrag vil vi se en film, der passer til emnet, eller måske endda ligefrem har inspireret til foredraget.