6. MARTS: GRAVITATIONSBØLGER OG RELATIVITETSTEORIEN

Kom med til en enestående aften på Tycho Brahe Planetarium, hvor vi ser nærmere på gravitationsbølger og relativitetsteorien og tiden selv, når vi slår dørene op til den nye udstilling Made in Space og ser både film og foredrag.
Pris: 225 kr.
Medlemmer: 165kr.

Nobelprisen i fysik 2017 gik til tre fysikere som stod bag de første målinger af de såkaldte gravitationsbølger i efteråret 2015. Gravitationsbølgers eksistens blev forudsagt af Einstein allerede i 1916 – baseret på hans relativitetsteori – men var indtil 2015 kun målt indirekte. Ulrik I. Uggerhøj fra Aarhus Universitet vil gøre os klogere på emnet.

 

Voyage of Time – Film i Kuppelsalen

Vi begynder aftenen med en tur i den store Kuppelsal med filmen ’Voyage of Time’ - Der er et 45 minutters full dome eventyr fortalt af Brad Pitt, som tager publikum med direkte ind i universets og livets historie.

Filmen er en fejring af livet og den enestående historie om universet. Publikum guides igennem over 13 milliarder års historie på 40 minutter. Fra Big Bang og starten af Kosmos, til dinosaurernes tidsalder og endeligt helt frem til i dag - og hvad der siden sker.

Bemærk: Filmen er på engelsk uden tekster

 

Program

17.50-18.55: Filmen ’Voyage of Time’ Kuppelsalen

19.15-19.30: Adgang til udstilling og velkomstsnacks.

19.30-20.30: Foredrag v. Ulrik I. Uggerhøj i udstillingen

20.30-21.15: Tid på egen hånd i udstillingen

Gravitationsbølger og relativitetsteori - Foredrag ved fysiker Ulrik I. Uggerhøj

Hvad er gravitationsbølger? hvorfor blev Nobelprisen uddelt med de indledende ord ”en opdagelse der rystede verden”? hvorfor er det en markant begivenhed i astrofysikkens historie? og hvad kan vi lære gennem observationer af disse bølger?

For at svare på disse spørgsmål, vil du først blive ført ind i fysikkens beskrivelser af bølger, elektromagnetisme og relativitetsteori – for at ende ud med at høre eksempler på hvor eksotisk det Univers som vi lever i, i virkeligheden er.

Ulrik I. Uggerhøj er professor i fysik ved Aarhus Universitet og forsker bl.a. ved det fælleseuropæiske forskningscenter, CERN. Hans forskning omhandler relativistiske partiklers opførsel i meget intense elektromagnetiske felter, bl.a. af relevans for stærkt magnetiserede neutronstjerner - nogle af Universets mest kompakte objekter. Han er en af de forskere, der har hjulpet med det faglige indhold i vores nye udstilling.

 

Udforsk din egen historie i udstillingen

Inden foredraget vil der være snacks og bobler og efter foredraget er der tid til at udforske den nye udstilling på egen hånd. Den nye udstilling hedder Made in Space og er en udstilling om, hvor vi alle sammen kommer fra. Din krops byggesten – atomerne – kommer fra rummet, og på en kosmisk rejse finder vi ud af, hvor de forskellige grundstoffer helt præcist bliver dannet.

 

KØB BILLET HERUNDER: