BLODMÅNE – TOTAL MÅNEFORMØRKELSE

Den 27. juli er der total måneformørkelse over Danmark. Til dette foredrag giver vi svar på spørgsmålene: ”Hvad er en måneformørkelse?” og ”Hvordan ser jeg den bedst?” Efter foredraget tager vi alle sammen ud til Amager Strand og ser formørkelsen sammen.

kl. 19.15-20.15
Pris: 160 kr.
Studerende og medlemmer: 130 kr.

Den 27. juli vil Månen bevæge sig ind i Jordens skygge. Ved en måneformørkelse ser vi fra Jorden Månens overflade, der helt eller delvist ligger i Jordens skygge - modsat en solformørkelse, hvor vi ser Solen være helt eller delvis skjult bag Månen.

En måneformørkelse finder altid sted ved fuldmåne. Ved fuldmåne er Jorden mellem Solen og Månen, så Solen kan skinne forbi Jorden på hele den del af Månen, der vender mod Jorden. De tre, står dog ikke fuldstændig på linje, da Månens bane om Jorden hælder lidt i forhold til Jordens bane om Solen. Men ved en måneformørkelse, står de tre altså på linje og Jordens skygge rammer Månen.

 

En Måneformørkelse kan ses fra hele den del af Jorden, hvor Månen er oppe. I Danmark står månen først op 21.16 – et kvarter inden formørkelsen er total. Vi fordriver ventetiden med et foredrag i Tycho Brahe Planetariums store Kuppelsal om Månen – både hvad den er lavet af og hvordan den er blevet dannet, men også hvad den har betydet for rumfartshistorien og hvordan vi har set den på himlen i hele menneskeheden.

Efter foredraget drager vi mod Amager Strand, hvor Naturcenter Amager Strand venter på os. Vi stiller op med teleskoper, så det er muligt at få et glimt af Månen. Denne del er åben for alle, men vil blive aflyst, hvis det er overskyet.

OBS OBS MAN SØRGER SELV FOR AT KOMME TIL NATURCENTER AMAGERSTRAND. FOREDRAGSHOLDEREN VIL FORKLARER MERE OM LOKALITET

Billetten giver desuden adgang til vores udstilling, hvoraf den nye store del Made in Space åbnede i foråret. Udstillingen kan ses inden foredraget, men vil være lukket bagefter.