Film & Foredrag: Galakser og mørkt stof

Kom til Film & Foredrag på Tycho Brahe Planetarium. Til dette arrangement sætter vi fokus på galakser og mørkt stof. Vi ser filmen ’Det skjulte Univers’ og hører et foredrag af professor Johan Fynbo fra Københavns Universitet.

Vores hjem, er den blå klode Jorden. Jorden kredser sammen med syv andre planeter om vores nærmeste stjerne Solen. Solen er en del af et system af milliarder af stjerner kaldet en galakse, vores hjemgalakse har fået navnet Mælkevejen. Kigger vi længere ud er der milliarder af galakser.

 

   

Program

17.00 – 18.00                     Mulighed for at se udstillingen Made in Space

18.00 – 19.00                     Filmen: Det skjulte univers

19.00 – 19.30                     Der serveres et glas bobler i udstillingen

19.30 – 20.30                     Foredrag: Galakser og mørkt stof

 

   

Pris

Film, foredrag, udstilling og bobler:         225 kr

Film, foredrag, udstilling og bobler (årskortholdere): 165 kr 

Film

Den denne film og foredragsaften begynder vi med at se filmen Det skjulte Univers. Filmen tager os med på en rejse til de store europæiske teleskoper i Chile, hvor astronomer med en række forskellige teleskoper, observerer den del af universet som vi ikke kan se med det blotte øje. Se det imponerende store Very Large Telescope og det nye ALMA teleskop, placeret højt oppe i Atacamaørkenen, det tørreste sted på Jorden.

 

 

Foredrag

Aftenens foredrag bliver holdt af professor Johan Fynbo, der til dagligt er forsker på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Han forsker i de begivenheder, der foregår langt væk i universet, emner som gammaglimt, mørkt stof og fjerne galakser er en del af Johan Fynbos hverdag.

 

Der er i dag stor debat om, hvornår og hvordan de første galakser blev dannet og hvordan de har vokset sig større til de galakser vi ser omkring os. Mange mener, at mørkt stof har haft en finger med i spillet, men hvordan og hvor meget er endnu ikke vist.