Solrig sommerferie

Sommerferien på Tycho Brahe Planetarium bliver fyldt med solskin og stjernestøv. Vi stiller op med solteleskop og fortæller mere om det lys, der kommer fra Solen, når vi leger med UV-perler og bygger solfiltre til vores mobiltelefoner. Du kan også komme med på guidetur i den nye fantastiske udstilling Made in Space.

Solen, som vi ser på himlen, er stjernen i centrum af vores solsystem. Selvom Solen er en såkaldt ‘gul dværgstjerne,’ hører den til blandt nogle af de største stjerner i Mælkevejen og er flere hundrede tusinde gange større end Jorden. Vi ser nærmere på hvorfor solen skinner, og hvordan store soludbrud kan give flot nordlys her på Jorden.

Program

10.30: Guidetur i Made in Space

11-13: Lys-workshop – Solen og UV-perler

12.00: Guidetur i Made in Space

13-14: Solteleskop

14-15.30: Lav dit eget spektroskop til din smartphone

15.45: Guidetur på ENGELSK i Made in Space

Anmelderrost udstilling

I udstillingen Made in Space kan du komme med på en kosmisk rejse rundt efter livets ingredienser. Vi ser nærmere på de grundstoffer, du består af, og følger fx jernets rejse fra centrum af en stjerne til dine blodceller. Udstillingen er interaktiv og visuelt overvældende.

Kl. 10.30, 12.00 og 15.45 kan du komme med på en guidet tur rundt i udstillingen. (Guideturen 15.45 er på engelsk)

Lys-workshop med UV-perler

Solen udsender meget forskelligt lys, blandt andet synligt, infrarødt og UV-lys. Det er UV-strålingen, der kan være skadelig for huden på en solrig sommerdag. Vi laver armbånd med UV-perler og tester, om der er forskel, hvis vi kommer solcreme på.

Du kan lave dit eget UV-armbånd i tidsrummet 11-13

Solteleskop

Hvis det ikke er overskyet stiller vi op med solteleskop udenfor og ser om vi kan få øje på solpletter. Vi guider jer til, hvordan man kan kigge sikkert på solen uden at få skader på øjnene.  

Hvis det er godt vejr, kan du kigge i solteleskop fra 13-14.

Se lyset! - Lav dit eget mobil-spektroskop

Fra 14-15.30 kan du bygge dit eget spektroskop til din smartphone. Med spektroskopet kan du dele sollyset op i dets mange farver og lave din egen regnbue. Du kan undersøge det lys, der kommer fra Solen og andre lyskilder, lidt nærmere.

Film i den store Kuppelsal

Entreen inkluderer en film i den store Kuppelsal, hvor vi først tager jer med på en rejse ud i Solsystemet. Du kan læse mere om de forskellige film, og hvornår de spiller her.