SPARKS projekt

Sparks - et europæisk projekt, der udforsker nye metoder til at involvere folk i videnskabelig forskning og innovation. Udstillingen skal turnere på i alt 29 forskellige museer, videnskabscentre og forskningsinstitutioner henover Europa fra 2016 til 2018.


Tycho Brahe Planetarium deltog i projektet i 2016, og har afsluttet sine aktiviteter. Herunder kan man læse mere om projektet og de aktiviteter der fandt sted i 2016.

Projektet er grundlagt af Horizon 2020 Framework Programme for den Europæiske Union. Sparks er et samarbejde mellem 33 organisationer fra alle EU’s medlemslande og Schweiz. Projektets formål er at skabe opmærksomhed omkring ansvarlig forskning og innovation (Responsible Research and Innovation, RRI) gennem udstillinger, arrangementer og publikationer med et specielt fokus på de teknologiske skridt inden for sundhedspleje og medicin.

 

RRI er et europæisk initiativ, som går ud på at involvere borgere og interessenter i forskningen og innovationsprocessen og har til formål at sikre, at videnskaben og teknologien afspejler det bredere samfunds behov, prioriteter og værdier. Sparks-projektet er koordineret af Ecsite, det europæiske netværk for videnskabscentre og museer. Find ud af mere på sparksproject.eu.

 

AKTIVITETER I SPARKS PROJEKTET 2016

4. oktober:  Åbning af udstillingen Beyond the Lab

 

7. oktober: Er der nogen? – Talk om exoplaneter v. astrofysiker Diana Juncher.
Vi diskuterer, hvordan exoplanetforskning passer ind i vores fremtid og Diana Juncher fortæller om, hvordan det er at være kvindelig forsker i hendes felt. 

 

7. oktober: Hvad med Mars? - Talk om Mars ved astrofysiker Kjartan Kinch                             

Kjartan Kinch vil tale om sin forskning og arbejde i forskellige Mars projekter. Han vil tale om hvilken rolle som forskning har i vores moderne samfund. Herefter er der mulighed for at diskutere hvor tilgængelig rumforskning er for den almene befolkning.

 

15. oktober - 23. oktober – Rundvisninger i Beyond the Lab - og "Rumforskeren fortæller".

Tycho Brahe Planetariums astro-guider viser alle dage rundt i udstillingen "Beyond the Lab". Samtidig kan I høre om den forskning de laver, i forbindelse med deres studie.

 

19. oktober: Mission til Mars – ExoMars-missionen v/ Anette Andersen, stud. scient
I anledning af at ExoMars lander på vores røde naboplanet, vil vi diskutere hvordan beslutningsprocesserne har været med misionen og hvordan man kan engagere befolkningen. 

 

20. oktober: Biologi i rummet – Astrofysiker Christina Toldbo fortæller om SpaceMoss
Christina Toldbo vil fortælle om, hvordan den diverse forskningsgruppe blev sammensat til projektet og vi diskuterer hvordan projektet kan hjælpe bemandede missioner til Mars og i en hvor stor grad bemandede missioner til Mars ligger i vores fremtid. 

 

11. november: Vores allesammens almanak  - Talk ved astrofysiker Michael Quaade
Vi diskuterer en sand astronomisk klassiker i vores samfund, og hvordan den kan bidrage til at inddrage befolkningen i naturvidenskabelig forskning. Vi vil diskutere hvor tilgængelige astronomiske beregninger er for den almindelige dansker. 

 

11. november: Meteorsværme og tidsrejser – Forfatter Nanna Foss fortæller om at bruge astronomi i sine bøger.
Forfatteren Nanna Foss vil fortælle om, hvor tilgængeligt astronomi har været for hende i forhold til hendes forfatterskab. Vi vil diskuterer hvad skønlitteratur kan bidrage med når det kommer til at engagere befolkningen i naturvidenskab.